Saunan valaistus: LED valot

Saunan valaistus

Oli viimein aika laittaa saunan valaistus kuntoon. Olinkin hankkinut led valot saunaan jo yli vuosi sitten samalla kertaa terassivalojen ja led valonheittimien kanssa. En kuitenkaan ollut saanut asennusta aikaiseksi kahdesta yksinkertaisesta syystä:

 1. Ilmankin pärjäsi ja
 2. En ollut hankkinut sopivaa kosteuden kestävää rasiaa.

Led valojen asennus kuitenkin toi mielestäni valtavasti ilmettä ja viihtyisyyttä todella tylsästi rakennettuun saunaamme. Toki meni tässä muutama ilta tumpeloidessa…

LED valosarjan valinta saunaan

Päädyin aikanaan hankkimaan 12-osaisen led valosarjan, joka sopii upotettavaksi kattoon, seiniin tai lauteisiin. Sarjassa oli

 • muuntaja,
 • 12-osainen jakorasia,
 • johdot,
 • 13 lediä (siis yksi varalla) sekä
 • kuristesukkia ledien ja johdon liitoskohtiin.

Saunaledien asennus

Kuristesukkien asennus

Näitä ei kai välttämättä tarvitsisi, jos asennus tulisi kattoon. Lauteisiin kuitenkin vettä roiskunee sen verran, että kuristesukat ovat välttämättömät. Led ja johto yhteen, sauman päälle sukka, valojen testaus ja kuumailmapuhaltimella lämpöä päälle, jotta sukka kiristyy suojaamaan liitoksen.

Huomion arvoista todellakin on, että ennen kuristesukan kiristämistä pitää testata ledien toimivuus! Päältäpäin ei näe kummin päin ledin viiksien tulee mennä johdon pään pistorasiaan. Ensin siis ledit kiinni johtoihin ja valojen testaus. Itselläni vain kolmasosa ledeistä oli ensi yrittämällä mennyt oikein päin johtoon, vaikka yritin tutkia johtojen värejä lamput yhdistäessäni.

LEDien upottaminen lauteisiin

Upotukseen tarvitsee 12mm poranterän. Tätä ei muuten normaalin Toyota-miehen pakista löydy! Normaalit setit kun loppuvat 10mm teriin… Appiukon Hiace oli siis tässäkin hommassa välietappina.

LEDit upposivat reikiin nätisti, joskaan en ollut odottanut/tajunnut, että eivät uppoa aivan kokonaan lauteen pinnan tasolle. Ledistä siis jää n. 3mm uloke lauteen pinnalle. Onneksi olin porannut reiät mahdollisimman taakse lauteen takareunaan, joten kovin monen saunassamme vierailevan ei pitäisi kuivatessaan löytää led-valoa hanuristaan.

Saunaledejä paikalleen laittaessa kannattaa huomioida jotain, mitä en itse huomioinut! Johdoissa oli kolmea eri pituutta. Ja kyllä! Minä tietysti laitoin lyhyet takanurkkaan ja päinvastoin. Armeijan sanontaa noudattaen Urho-Matti-Vihtori-Matti (uusix meni – vi***x meni).

LED saunavalojen kytkentä

Muuntajassa oli alun perin suoraan pistoliitin. Helpoin tapa asentaa valot olisi siis pyytää saunaan sähköjä vedettäessä sähkömiestä laittamaan sinne riittävän suuri kosteuden kestävä rasia ja sinne ihan normaali pistoke. Tällöin tarvitsisi vain vetää yksittäisten LEDien johdot rasiaan, yhdistää ne jakorasiaan, laittaa muuntajan pistoke seinään ja luukku kiinni.

Minulla ei kuitenkaan ollut saunassa kuin johdon pää. Hankin siis Biltemasta saunaan sopivan rasian, asensin sen seinään ja vedin ledien johdot rasiaan sekä jakorasiaan siellä. Rasia ei kuitenkaan edelleenkään ollut riittävän suuri, että sinne olisi saanut pistorasian, joten muuntajan johto katkaistiin ja se liitettiin sähköjohtoon WAGO liittimillä.

Tämä viimeinen liitos kuitenkin oli sähkömiehen homma. Tuntuu käsittämättömältä, että saan liittää lampun kattoon vanhanaikaiseen sokeripalaan, mutta tämä täysin vastaava homma muuntajaan on ammattimiehen työ. Ainakin tällaisia vastauksia tuntemiltani alan ammattilaisilta sain – joku korjatkoon, mikäli olin ylivarovainen.

Johtojen piilottaminen

Laitoin johdot seinällä paneelien ponttien rakoihin ja suora lista päälle. Lattian rajaan laitoin kaapelikanavan.

Saunan valaistus: Lopputulos

Lopputuloksena todella pelkistettyyn ja tylsään lauderakenteeseen (jota toivon vielä tulevaisuudessa muuttavani) saatiin tällä LED ratkaisulla paljon lisää eloa.

Homma olisi ollut erittäin helppo, mikäli

 • Olisin omistanut 12mm poranterän.
 • Olisin osannut hankkia jo ostovaiheessa riittävän suuren ja saunaan sopivan rasian.
 • Olisin huomannut ja tajunnut LED-johtojen olevan erimittaisia.

Tällä(kin) kertaa tuli kuitenkin hakattua päätä seinään useampaan otteeseen…

Yhteenveto

Saunan valaistus saa ja pitää olla lähinnä tunnelmaa luova. Nimenomaan tässä näkökulmassa lauteeseen asennetut led-valot ovat mielestäni hienoimpia ratkaisuja. Katossa ne eivät loisi vastaavia varjoja ja elämää kuin lauteiden reunoilla. Toisaalta jo tämä 12 lediä alkaa olla melko paljon meidänkin keskivertoa suurempaan saunaan. Toki valosarjan saa myös 18-osaisena eikä kaikkia ledejä tarvitse asentaa. Messingin sijaan LEDin värivaihtoehtona on myös teräs.

Vahvuudet

 • Mahdollisuus luoda hyvin erilaisia tunnelmallisia ratkaisuja ja leikkiä varjoilla
 • Yksi ylimääräinen LED paketissa varalta
 • Periaatteessa helppo asentaa

Heikkoudet

 • Jakorasia ja 12mm poranterä hankittava erikseen
 • Ei mahdollista upottaa täysin samaan tasoon pinnan kanssa

Olen erittäin tyytyväinen tulokseen!

Päivitystä 1v käyttökokemusten jälkeen

Nyt valot ovat olleet käytössä yli vuoden. Suurin ongelma on ollut katkaisijan sijainti, jonka vuoksi valoja ei ole tullut aina laitettua päälle saunaan mennessä. Jos nyt tekisin projektin uudestaan, sijoittaisin katkaisijan sellaiseen paikkaan, että saunasta saisi muutamalla askeleella laitettua valot päälle. Nyt pitää kävellä pitkän pesuhuoneemme toiseen päähän.

​

Sinällään itse valot ovat toimineet erittäin hyvin eikä missään ole ollut ongelmia. Kaikki valot palavat yhtä tasaisina ja kirkkaasti kuin vuosi sittenkin. Valot luovat muutoin todella tylsään saunaamme ehdottomasti wow -efektin, josta kanssasaunojat ovat huomauttaneet.

Yksi kommentti tuli kaverilta liittyen alemman lauteen valoihin: Ne häikäisevät etunojassa istuvaa, kun osoittavat alhaalta suoraan ylös. Olisi siis pitänyt asentaa ne vielä taaemmaksi. Itseäni tämä ei ole missään vaiheessa haitannut enkä ollut asiaa ennen huomautusta tajunnut.

​

Halusin päivittää kokemukset, koska lukijoita on tälle kirjoitukselle on tullut paljon. Toivottavasti muutkin ovat saaneet olla valoihinsa tyytyväisiä, mikäli ovat samoihin päätyneet...

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus